• Nederlands
  • Engels

Afval = Voedsel

cradle to cradle
14-03-2015

Achteraf gezien is dit waar het voor Food2Future allemaal mee begon. Het lezen van dit boek, zo’n 8 jaar geleden, gaf mij ontzettend veel positieve energie en het gevoel onderdeel te willen zijn van deze belangrijke revolutie in ons denken over produceren en consumeren.

De kernboodschap van het boek: We moeten af van de gedachte dat duurzaamheid gaat over meer doen met minder om de schade te beperken. Het lineaire productiemodel, met aan het einde van de lijn alleen afval waar niemand waarde aan hecht, werkt niet meer. De auteurs van dit boek, William McDonough en Michael Broungart, pleiten voor een circulaire economie waarbij er uitsluitend producten ontworpen worden met materialen die we steeds weer terug kunnen geven aan de technische of biologische kringloop. Afval bestaat niet! Dit is een ontzettend krachtige en positieve boodschap. Doordat het boek doorspekt is met praktijkvoorbeelden wordt het de lezer duidelijk dat wat de auteurs bepleiten geen utopie is, maar een oplossing binnen handbereik.

Bekijk naast het boek ook eens de twee uitzendingen die Tegenlicht maakte over dit gedachtegoed: Afval is Voedsel deel 1 (2006) , en deel 2 (2007).